Egyre több virág nyílik, éled a természet, és egyre több dologgal ajándékoz meg minket. A befőzés, szörpkészítés jellemzően nem a kora tavaszi időszakra tehető, de ha igazi különlegességgel szeretnéd megkínálni vendégeidet, már most gondolhatsz rájuk, és kihasználva a természet adta lehetőségeket, nem kell elkeseredni, ha nincs a kert végében gyümölcsös.

Két olyan szörpreceptet hoztam aminek egy erdei gyűjtögetős túra után bátran nekiveselkedhetsz.

FENYŐSZÖRP

fenyő.jpeg

A lucfenyők márciustól május végéig hozzák a friss hajtásvégeiket, amiket könnyen, szabadkézzel le tudsz csípni a fáról.

A belőle készült szörpöt lehet vízzel higítva jégkockával fogyasztani a forró nyári napokon, de köhögés esetén 1-1 kanál tömény szirup elfogyasztása csodákat művel.

(a kifejezetten gyógyászati céllal készített fenyőszirupról később írok majd nektek.)

Az összegyűjtött hajtásokat lábasba teszed és annyi vizet öntessz rá amennyi elfedi. Tegyél rá fedőt, és hagyd pihenni egy éjszakán át.

Ezután forrald fel, és 5 percig főzd lobogó vízben (gyakran kevergesd). Tegyél bele literenként 1 dkg citromsavat, újra fedd le a fedővel, és hűtsd ki.

A kihűlt fenyőlevet szűrd le, és tedd félre. Ezután főzz egy jó sűrű cukorszirupot(ahány liter fenyőleved lett, annyiszor 80 dkg cukorral), majd öntsd össze őket és langyosítsd meg.

Kifertőtlenített üvegbe töltöd a szörpöt, amit Na-benzoáttal beszórt celofánnal fedhetsz le. Egy napi száraz dunszt után mehetnek a kamrába.

GYERMEKLÁNCFŰ SZÖRP

dandelion.jpg

A másik különlegesség amit ebben az időszakban készíthetünk, és igazán kuriózumnak fog számítani a vendégeink körében az a pitypangszörp.

Annyi dupla marék pitypangvirágot szedj, ahány liter vízzel szeretnéd elkészíteni a szörpöt. (A ráadás fél marék literenként igazán nem rontja el) :)

A virágfejeket lábasba teszed, majd ráöntöd a vizet és egy éjszakát hagyod pihenni ugyanúgy mint a fenyőszörp esetében.

Másnap lassú melegítés után hozzáadod a cukrot ( a vízhez számold...ahány liter víz annyiszor 70 dkg cukor) és a belekarikázol literenként fél citromot. 1 órát nagyon lassan, takaréklángon főzzük, leszűrjük és kifertőtlenített üvegekbe töltjük. Egy napi száraz dunsztolást követően mehetnek az üvegek a fenyőszörp mellé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolacake.blog.hu/api/trackback/id/tr425865145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása